vrijdag 28 november 2008

Y E S S S S ! Ding 23 de finish




Oef ik ben er geraakt.
Dit traject was voor mij heel leerzaam. Ik heb dingen onderweg leren kennen en gebruiken die ik nog niet gezien had. Sommige kende ik al en andere waren totaal nieuw. De toepassing met de mashups vond ik leuk, eigenlijk waren alle dingen leerzaam en toepasbaar in de bib. Nu zal het er enkel op aan komen om verder de nieuwe toepassingen die er nog zitten aan te komen ook te leren kennen en toe te passen.
Nu we met de gemeente bezig zijn aan een nieuwe gemeentelijke website zal ik zeker een paar toepassingen daarvan proberen in te voegen,het moet natuurlijk haalbaar blijven om alles up-to-date te houden in een halftijdse bib. Maar de eenvoudige toepassingen lijken me wel mogelijk. (Flickr,een interactieve pagina, YouTube en Podcasts)Op die manier zijn we weer mee met de tijd en maken we ons meer toegankelijker en kenbaar voor iedereen ook voor die die de weg naar de bib nog niet gevonden hebben. We moeten zorgen dat er nog meer mensen naar buiten komen. Het Internet kan daar een oplossing voor zijn.

De Bib en 2.0 visie


De voornaamste taak van de bib is het beschikbaar maken van informatie en kennis voor iedereen.
Vroeger was dit enkel met informatie die men vond in de bib of tijdschriften.
Nu hebben we een grote concurrent: het Internet
Nu is het omgekeerd men zoekt eerst informatie via het net alvorens naar de bib te komen.
Google is het instrument voor jeugd,ze vinden de bib ouderwets.
Hier moeten we inspelen op wat dit allemaal te bieden heeft en ons voortdurend bijscholen en de actualiteit volgen en uitproberen.
We moeten ze er ook wel op wijzen dat niet alles betrouwbaar is die op het Internet te vinden is.
De bibliotheken kunnen er alleen maar baat bij hebben om zo zoveel mogelijk gebruik te gaan maken van de interactieve toepassingen op het Internet.
Met nieuwe technieken van web 2.0 toe te passen in de bibliotheek en aangereikte ideeën van anderen zoals reageren, taggen, suggesties,bloggen, forums,enz. te integreren kunnen we de bib aantrekkelijker, moderner en efficiënter maken.

Bibliotheek 2.0



# Into a new world of librarianship / Michael Stephens, samenvatting door Anita van Lierop

KIJKT VOOR DE GEBRUIKER UIT EN MAAKT DE BIBLIOTHEEK TRANSPARANT
- Rekening houden met de wensen en behoeften van de gebruiker
GRIJPT HET GEBRUIK VAN WEB2.0–TOOLS AAN
- gebruikers ontmoeten in hun eigen online omgeving en op basis hiervan een nuttige website opbouwen.
GEBRUIKT GEEN TECHNISCHE VERNIEUWING PUUR OMWILLE VAN DE TECHNIEK
-Nieuwe technologie dient pas geïmplementeerd te worden wanneer deze getoetst is aan de vraag
NEEMT GOEDE EN SNELLE BESLISSINGEN
-heeft oog voor de snel veranderende wereld en bibliotheekgebruikers ten gevolge van de vooruitgang van de technologie.
IS EEN TRENDSPOTTER
-actief in het opsporen van nieuwe informatie en nieuws die de toekomstige dienstverlening van de bibliotheek zouden kunnen beïnvloeden
BEGRIJPT WAAR HET INHOUDELIJK OVER GAAT
-de toekomst van bibliotheken heeft te maken met hoe gebruikers toegang krijgen tot content, hoe zij deze gebruiken en hoe zij zelf content creëren.
-Het is de taak van de bibliotheek de bibliotheekmiddelen daarvoor aan te bieden
-Men moet de gebruiker helpen en ondersteunen om zijn/haar eigen koers te bepalen in de beschikbare informatiestroom.

We moeten niet wachten tot men erom vraagt, we moeten openstaan voor de nieuwe technologie van vandaag en ook voor deze van morgen die op komst is.
Als we nu niet op die trein springen dan pas komen we een heel eind achter, en zal er volgens mij een informatiekloof ontstaan.
Steeds meer mensen oud en jong maken gebruik van het Internet en nieuwe technieken, daarop moeten we inspelen. Ook al hebben sommigen angst voor verandering, meestal mensen die niet zo goed overweg kunnen met de pc en ook de onwetendheid dat er ook eenvoudige en makkelijke mogelijkheden bestaan om met web 2.0 te werken.

Sociale bibliotheekcatalogi

Aquabrowser is leuk om in te zoeken, soms kan er ook een verrassend resultaat uit komen.Ik heb ook een account aangemaakt bij My Discoveries, ik heb een lijstje gemaakt met mijn favoriete boeken. Je kunt meerdere lijstjes maken waar jezelf een naam aan kan geven, bijv. "thrillers”. Het is ook mogelijk om lijstjes te publiceren. Dit kun je dan weer delen met anderen. Een mooie optie voor de liefhebbers en echt iets voor deze tijd. Moest dit nu ook in Bibliotheek.be gevoegd worden als ook nog een koppeling met andere bibliotheeksystemen, zodat de lezer niet meer moet gaan zoeken in de verschillende systemen zoals Winob,Bidoc, enz. om te zien waar een boek aanwezig is. Op die manier zouden we één grote databank kunnen hebben die dan ook nog eens alle web 2.0 toepassingen zou kunnen bevatten: RSS, taggen, mededelingen, vragen, recencies, koppelingen naar andere web2.0 sites etc. Dit zou goed zijn.

woensdag 19 november 2008

Last Fm

http://www.last.fm/user/rebeccaFM Vanaf nu kun je eens snuffelen in mijn favoriete muziek.
Ik denk wel dat dit een bruikbaar instrument is voor bibliotheken die muziek aanbieden.
Je kan er de laatste aanwinsten in kenbaar maken en het is ook wel handig om advies in te winnen. Ook de Deezer.com lijkt me handig maar deze moet ik nog een beetje beter leren kennen.
Ook eens bij genius één en ander uitgeprobeerd. Deze vind ik toch wel beter dan Last.Fm
zeker als je een IPhone of IPod hebt is dit handig om je liedjes daarna toe te brengen.

dinsdag 18 november 2008

Facebook



Even bij Facebook aangemeld.
Bij de zoektocht naar nieuwe vrienden is zo'n site een handig instrument.
Het is erg interessant om in de profielgegevens van andere mensen te snuffelen.
In vergelijking met een e-mailtje is Facebook veel directer, omdat je er onmiddellijk een gezicht bij ziet bij de meeste toch. Het is zo populair bij de jeugd.Je kan niet alleen met elkaar praten, je kan ook foto's en filmpjes delen en spelletjes spelen.
De tools zijn een kluwen van mogelijkheden, sommige heel interessant en andere totale rommel.
Van als je je aanmeld krijg je direct een selectie van mensen die misschien je vriend kunnen zijn. Soms krijg je uitnodigingen van mensen ergens ter wereld die jou eruit pikken om vriend te worden.
Hier thuis gebruiken ze Netlog wat ik ook al niet graag heb, als ik zie hoe sommige meisjes zich blootgeven kwa foto's soms zeer uitdagend, dan is het niet moeilijk dat sommige berichten krijgen door personen met slechte bedoelingen.
Ik heb dit nu uitgetest voor de cursus, maar dit is niet aan mij besteed.

Of de bib vrienden kan maken weet ik niet. Misschien vinden de jongeren en mensen die niet meer naar de bib kwamen uit onze omgeving ons op die manier terug.

vrijdag 14 november 2008

Library Thing


Library Thing

Weer iets bij geleerd. Dit heb ik onmiddellijk verteld in de bib wat deze kan bieden, maar die zelfde dag lag al een mail op mijn bureau met de melding dat de Vlacc nu ook was aangesloten aan LibrayThing en met de vraag of we dit konden koppelen aan de publiekcatalogus. Wij hebben in de bib een leesclub, het zou leuk zijn als die leden via deze weg hun mening over het gelezen boek kenbaar maken en zo een digitale leesclub creeëren. Nu we bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe website binnen de gemeente denk ik om een tal van de geleerde dingen te integreren, het kan alleen maar ten goede komen om nieuwe leden aan te trekken en mee te zijn met de tijd.

donderdag 13 november 2008

Web 2.0














Vandaag web 2.0 onder de loep genomen.
Web 2.0 het is zo uitgebreid en zo veel, maar ik heb toch iets gevonden.
Ik hou namelijk van films en weet graag wat nieuw is en wat nog moet komen.
De site IMDB is voor mij geschikt om nieuwe films te ontdekken, je kan hier ook door je te registreren zoals bij LibraryThing een lijst aanleggen van je films die al bekeken hebt en ook delen met anderen.

Nog een andere 2.0 site die goed is Stumbleupon.com hier kan je via een zoeker je interesses ingeven en hij zoekt de sites die aan je zoekfunctie voldoen.
Je kan hier ook alles met anderen delen. Je kan ook Stumble integreren in je browser zo hoef je niet telkens er naar toe te surfen.
Je kan er vrienden bij maken, Tags toevoegen enz. www.stumbleupon.com

dinsdag 11 november 2008

YouTube



Hierbij een filmpje opgenomen op reis.
Mijn zoon aan het werk met de chef in het Japanees restaurant.

Nog andere videosites gevonden:http://widgets.opera.com/widget/5953
Een video manager die via een zoekterm filmpjes opspoort.
Ook handig een afbeeldingen zoeker http://widgets.opera.com/widgets/5375

Inderdaad je komt er veel nonsens tegen maar na enig rondneuzen en zoeken ook goeie.
Of dit voor de bibliotheek bruikbaar is.
Voor bibliotheken alles voor handen hebben zoals camera die kan opnemen en personeel die ermee overweg kan of iemand die bereid is eigen materiaal te gebruiken zou ik zeggen ja. Het kan zeker een meerwaarde betekenen op gebied van promotie voor de bib.
Voorbeeld een spot maken voor de jeugdboekenweek, voorleesweek of een activiteit opnemen vb. auteur die op bezoek is.

Social Browser

Even tussendoor voor mensen die graag een sociaal netwerk uitbouwen.
Surf eens naar www.flock.com een tool die toegang geeft tot al je verschillende netwerken en waar je ook ziet of iemand zijn blog,Flickr of YouTube aangepast heeft.

maandag 10 november 2008

Bibliotheken en podcasts




Vandaag wat zitten experimenteren met de podcasts.
Nog nooit eerder daarmee bezig geweest, maar lijkt me toch best leuk.
Ik heb eens zitten luisteren naar een podcast van Radio2 - De KOOK-pod.
Ik kook namelijk zeer graag en dit is voor mij handig om dit nadien te kunnen beluisteren op een moment die ik zelf kies als ik tijd heb.

Voor de bibliotheek zou het handig kunnen zijn om auteurslezingen en andere activiteiten op te nemen en die nadien online zetten.
Handig voor mensen die er niet konden bij zijn.
Misschien zou het niet mis zijn om tijdens de voorleesweek verhaaltjes in te lezen en deze in een podcast te zetten.

Wie veel met Podcasts werkt kan deze misschien wel handig zijn: www.ziepod.com
Deze helpt je om al je podcasts te organiseren en overzichtelijk te houden.
Er zit ook een zoekfunctie in.

donderdag 6 november 2008

Chat & I.M



Chatten



Jongeren zijn daar zot van, ik zie dat thuis elke dag aanstaan van als ze thuis komen tot ze gaan slapen. Soms moet je ze zelfs limiteren om op Internet bezig te zijn of ze zouden hun studies ervoor verwaarlozen. Ik zie het als een verslaving om de ganse tijd daar zo mee bezig te zijn. Ik zie hier soms wel 10 contactpersonen in de taakbalk verschijnen terwijl ze hun huiswerk of andere dingen voor school aan het maken zijn.
Het is natuurlijk handig met je vrienden te kunnen communiceren en af te spreken, het is goedkoper dan de telefoon voor alles en nog wat in de hand te nemen en te bellen. Ik gebruik het nu om met familie te communiceren wat ik vroeger niet deed.

I.M heb ik al geregeld gebruikt via aladin. Ik gebruik dit vooral in de bib voor jongeren aan informatie te helpen die ze niet onmiddellijk vinden in de bib of Internet. Dan raad ik deze aladin aan om een vraag te stellen.

Of dit voor een kleine bibliotheek bruikzaam is denk ik niet, het vraagt weer extra tijd om er mee bezig te zijn.
Als je zo'n chat service opricht moet die persoon ook kunnen antwoorden op de vragen.
Het is wel hip, we kunnen daarmee misschien opnieuw onze jeugd die afhaakt op de adolescenten leeftijd terug naar de bib krijgen.

Wat je ook eens moet gebruiken is http://romanadvies.bibliotheek.nl/. onderdeel van bibliotheek.nl.
Dit gebruik ik geregeld als ik niet goed weet welk boek ik moet aanraden aan de lezer.
Soms vragen leners heb je geen goed boek i.p.v deze auteur.
Romanadvies kan daarbij handig zijn om de lezer eens te verassen met totaal iets anders dan dat ze gewoon zijn. Al vaak goeie respons daarover gekregen.

Na nog even rond te neuzen op het net i.v.m. Chatten nog deze gevonden:
www.trillian.cc een multi-chatter laat je toe om met al je vrienden in contact te komen ook als die in verschillende IM-netwerken zitten.
Bij trillian meld je je 1x aan bij de verschillende accounts.

www.weblin.com een chattool, in je browser waarmee je kan zien of andere gebruikers online zitten.

woensdag 29 oktober 2008

online kantoortoepassingen


Even kennis gemaakt met de online kantoortoepassingen van Google Docs.
Ik heb een Powerpoint gemaakt die door iedereen kan bewerkt worden.


Deze toepassing lijkt me handig voor mensen die thuis geen internet hebben en in de bibliotheek gebruik willen maken van deze toepassing.
Zo kunnen ze toch met een minimum aan mogelijkheden een document maken.
Dit document is dan ook overal te raadplegen en bewerkbaar.
Deze toepassing kan ook handig zijn voor studenten die aan een groepswerk moeten werken, daardoor hoeven ze niet elke keer op te slaan op een stick en aan elkaar doorgeven voor bewerking. Er is ook geen gevaar op niet kunnen bewerken wegens andere versie, iedereen werkt hier met hetzelfde.

Maar ik vraag me toch af,is dit wel veilig om alles online op te slaan en te delen.
Ik zal deze toepassing toch uitleggen aan mensen en kinderen die in de bib komen vragen of ze gebruik kunnen maken van office toepassingen.

Nog Andere online Office Docs gevonden:

www.thinkfree.com een gratis alternatief voor Office ook hier kan je met meerdere mensen tegelijk aan een document werken.

www.writeboard.com nog een online tekstverwerker waar je in groep kan werken aan eenzelfde document.

Visie op Wiki


Wiki lijkt me interessant om een aangemaakt document door anderen te laten bewerken en aanpassen, maar niet door iedereen.
Als iedereen daar kan aan werken en je er niet constant op toeziet denk ik dat het op termijn toch zanderig zal worden en eerder onbruikbaar wat de informatie betreft.
Ik heb zo mijn bedenkingen over de waarheid van informatie die daarop te vinden is.
Voor informatie zoek ik toch nog rap eens in een boek of encyclopedie om zeker te zijn van de juistheid. Maar voor de bibliotheek weet ik niet zo zeer of dit kan gebruikt worden. Het zou misschien leuk zijn eens te proberen iedereen te laten meewerken aan een activiteit die je wil brengen om zoveel mogelijk inspiratie daarvoor op te doen.

zondag 26 oktober 2008

dinsdag 21 oktober 2008

Delicious


soranya's Bookmarks



Hierbij mijn account op Delicious.

Na wat gesnuffel op Delicious toch nieuwe dingen voor mezelf ontdekt door eens op de verschillende tags die reeds bestaan te klikken.
Dit kan binnen de bib ook toepasselijk worden, nu moet ik bij iedere pc opnieuw de meest gebruikte sites toevoegen en ordenen in mapjes zodat deze kunnen geraadpleegd worden door het personeel.
Ook geregeld weer opnieuw orde scheppen, want soms voegen andere personeelsleden ook interessante sites toe en vergeten ze die dan in de passende map te stoppen.
Voor mezelf lijkt het interessant om van op afstand mijn favorieten te kunnen raadplegen.
Alleen denk ik dat het gebruik van Delicious om wat geduld zal vragen om de collega's dit aan te leren. Maar het is het proberen waard, we zien wel wat er van komt of ze meewillen of niet.

donderdag 16 oktober 2008

Visie op web 2.0

Na deze eerste reeks te hebben doorlopen heb ik al heel wat bijgeleerd.
Hoe en waar zou je een weblog kunnen inzetten? Intern en/of extern?
Voor mezelf zou ik een weblog niet gebruiken, maar in de bib zou dit wel handig kunnen worden. Je zou het kunnen gebruiken om bijvoorbeeld mensen er toe aan te zetten een recensie te schrijven over een boek dat ze gelezen hebben, het is ook een nieuwe manier om te communiceren met de jeugd die we soms op bepaalde leeftijd dreigen te verliezen. Dit is hip en in en daar moeten we denk ik op in spelen.

Wat zou je allemaal met RSS kunnen doen om je dienstverlening te verbeteren?
Ik zou voorstander zijn om RSS te importeren in de catalogus, zodat de lezers thuis automatisch onze nieuwe aanwinsten kunnen raadplegen.

Wat met online fotoalbums?
Handig om op activiteiten terug te blikken indien de website dit toelaat.

Zijn online fotoeditors geschikt voor het vervaardigen van folders, flyers, affiches en/of ander promotiemateriaal?

Deze zijn zeker geschikt en zelfs in voor deze tijd, we moeten openstaan voor vernieuwing

Wat merk je, nu je de eerste dingen hebt leren kennen, van blogs, RSS en online fotoalbums in de wereld om je heen? Hoor je die termen nu meer? Kijk je met een andere blik rond op het web?

Het valt op hoe vaak ik deze termen nu hoor, zeker onder de jeugd.
Voor mij is het een nieuwe wereld van communiceren maar leuk, ik ben weer geüpdatet .
Nu moet ik niet meer onderdoen bij mijn twee zonen.

Flickr


Turkije, Zwembad
Originally uploaded by jerudeZign
Gelukt!
Na wat zoeken en rond snuffelen toch gevonden.
Vakantie. De mooiste tijd van het jaar.
Wie droomt er niet van zon, zee en strand.
Even tot rust komen en de batterijen weer opladen voor het volgend werkjaar.

zonsondergang


DSC00257
Originally uploaded by rebeccaamerlinck
Deze foto heb ik met Picnik bewerkt. Een speeltje uit Flickr.

Visitekaartjes


My creation
Originally uploaded by rebeccaamerlinck
Inderdaad een leuk speeltje en nog bruikbaar ook.
Zie hier mijn creatie.

woensdag 15 oktober 2008

bibliotheek


bibliotheek
Originally uploaded by rebeccaamerlinck
Oeps! Een opdracht over het hoofd gezien.
Zodanig met Flickr bezig en uitproberen dat ik er één vergeet.
Je vindt deze foto op mijn account

Flickr mashups

entrance 2 fit room 3 d- I N Pewter Lowercase Letter g E35 N

Zoals je ziet heb ik ook een beetje zitten oefenen met de Flikr mashups.
Voor mij was de handigste wel Spell with flickr.
Je kan er inderdaad veel mee doen, handig om te gebruiken in nieuwsbrieven of de bib-site, enz.

dinsdag 7 oktober 2008

interessantste RSS feeds

Wil je op de hoogte blijven wat nieuw ingevoerd is op bibliotheek.be surf dan naar http://www.bibliotheek.be



Abonneer je op:

ervaring met RSS

En wat hebben we vandaag geleerd?



RSS en nieuwslezers.



Google Reader de nieuwslezer

Met RSS heb ik vandaag ingezien dat we sneller het laatste nieuws kunnen raadplegen, dan telkens elke dag naar een pagina te surfen.

Door op de knop RSS te drukken en abonneren lees ik het snelst het heet van de naald.

Hoe zal dit nu mijn surfgedrag beïnvloeden? Ik zal vlugger eens een kijkje nemen of er nieuws is.
Wat is het verschil nu met het ontvangen van elektronische nieuwsbrieven per email?
De reader is beter dan nieuwsbrieven ontvangen per mail.
Onze mailboxen zitten nu al stamp vol met allerlei onnodige berichten die we dagelijks moeten verwijderen.
Bij een nieuwslezer bepaal je zelf wat je wil lezen zonder je mailbox te overspoelen met allerlei ruis.

Ervaring met web 2.0

Voor ik aan deze cursus begon was ik al wel op de hoogte van enkele toepassingen zoals:
Wikipedia, Youtube, E-bay, Netlog, flickr .com, My space en blogger.
Soms maak ik daar wel eens gebruik van om iets te bekijken van iemand die iets toestuurd.
Maar zelf heb ik daar tot op vandaag geen eigen pagina's.

1 ste ervaring 23 dingen

Vandaag naar de eerste les web 2.0 23 dingen.

Maak een eigen blog.
Het was mij wel bekend wat een blog is, maar zelf een blog maken was voor mij toch nieuw.
Ik kijk uit wat de rest van de cursus nog in petto heeft.